Krassen, vlekken, verkleuringen… Soms is parket zo versleten dat één nieuwe laklaag of oliebehandeling de vloer niet zomaar kan redden. Tijd voor een parket renovatie! We raden je altijd aan om een parketteur in te schakelen voor inspectie en advies van de vloer. Ben je handig en ga je toch liever zelf aan de slag? In dit blog leggen we je uit hoe je een vloer renoveert.
1. Reinigen & inspecteren
Start met het grondig reinigen en ontvetten van de vloer. Steken er ergens nagels uit de vloer? Verwijder deze of sla ze diep in het hout, zodat je straks goed kan schuren. Tijdens het reinigen kan je vast het hout inspecteren op gaten en scheuren die gerepareerd moeten worden. Bij grote scheuren of diep ingetrokken vlekken (bijvoorbeeld door heftige chemicaliën) kan het zijn dat bepaalde planken vervangen moeten worden. Bepaal dus of dit nodig is en zorg dat je de planken op tijd aanschaft. Met name bij een oudere vloer kan het lastig zijn om deze te vinden, laat je dan adviseren bij een parket winkel voor een mogelijk alternatief.
2. Schuren
Schuren is waarschijnlijk de vervelendste klus, maar hiermee zie je wel direct resultaat. Je kan voor deze klus een schuurmachine aanschaffen of huren bij een bouwmarkt. Weet wel dat deze niet altijd gemakkelijk zijn in gebruik, het vergt enige oefening om deze machines goed te gebruiken. Schuur de vloer egaal en glad, lastige hoekjes zal je met de hand moeten schuren. Na het schuren zal je het stof weer moeten verwijderen met een zachte bezem. Vervolgens moet je de vloer weer goed reinigen en ontvetten. Hiermee zorg je voor een goede hechting en een mooi resultaat.
3. Repareren beschadigingen
Zitten er nog gaten of scheuren in het hout? Sommige gaten zal je eerst moeten repareren. Dit kan bijvoorbeeld met kneedbaar hout. Pas wel op dat je een middel kiest dat wat flexibel blijft, zodat als het hout gaat uitzetten of krimpen, het vulmiddel niet weer zal scheuren. Planken met scheuren en vlekken die je niet hebt verwijderd of kunt repareren, kan je vervangen door ‘nieuwe’ planken. Na het repareren zal de vloer natuurlijk opnieuw goed schoon, gladgeschuurd en ontvet moeten worden.
4. Opnieuw afwerken
Je hebt afgerekend met vlekken, scheuren en gaten en de vulmiddelen zijn weer goed uitgehard. De vloer is weer mooi en glad. Dat wil je zo houden, dus nu is het tijd om het hout opnieuw af te sluiten. Dit kan met een watergedragen lak of met een olie, afhankelijk van jouw voorkeur.
Welke behandeling je ook kiest, volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheden, droogtijden en ga nauwkeurig te werk. Meer tips over het lakken van een vloer vind je in dit blog.
Wat als de vloer te veel beschadigd is?
Niet elke vloer is geschikt om te renoveren. Soms zijn er bijvoorbeeld zo veel planken gescheurd of beschimmeld, dat het verstandiger is om de vloer te vervangen. Dit betekent niet dat de vloer aan het eind van zijn leven is. Sommige parketteurs verzamelen en herstellen de planken en zoeken de juiste restpartijen bij elkaar, om vervolgens weer een mooie vloer te kunnen leggen met de oude verweerde look. Vraag advies bij een parketteur bij jou in de buurt wanneer je niet zeker weet wat je het beste kan doen met jouw oude parketvloer!