Leuk, je hebt gekozen voor parket! Nu wil je natuurlijk wel dat dit zo lang mogelijk mooi blijft. Een goede afwerking is dus belangrijk. Maar hoe kies je de juiste afwerking?
Olie of lak?
Olie en lak geven beide een goede bescherming van de parketvloer. Toch zijn er enige verschillen.
Olie trekt in, lak sluit af
Parketlak is zeer slijtvast en sluit het hout helemaal af, er komt hierbij echt een laagje op het hout te liggen. Olie daarentegen zal wat meer in het hout trekken. Hierdoor blijft de structuur van het hout zichtbaar en voelbaar. Lak zal hiermee de meeste bescherming geven tegen slijtage en chemicaliën: water en vuil kan niet bij het hout komen.
Olie is makkelijker bij te werken
Een nadeel van parketlak is dat áls er eenmaal krassen en schades in de laklaag ontstaan, je deze niet zomaar kan bijwerken. Hiervoor zou de hele vloer opnieuw geschuurd en gelakt worden. Bij olie is dit makkelijker. Lichte beschadigingen in een geoliede vloer, zijn plaatselijk bij te werken.
Lak is gemakkelijker in onderhoud
Een nadeel van olie is dat je dit vaker zal moeten onderhouden. Een geoliede vloer vereist elke 2-3 jaar periodiek onderhoud. Als je hier te lang mee wacht, is de vloer kwetsbaar voor vocht, vuil en beschadigingen. Een laklaag is overigens niet compleet onderhoudsvrij, maar houdt het doorgaans wel langer vol.
Het uiterlijk
Vroeger was een lak vaak glanzend, terwijl een olie veel natuurlijker oogt. Tegenwoordig zijn er zowel professionele parketlakken als oliën van hoge kwaliteit, die de vloer nog steeds een matte, natuurlijke uitstraling kunnen geven.
Kies je voor olie of lak?
De juiste keuze zal dus afhangen van de gewenste uitstraling, hoe intensief je de vloer zal gebruiken en hoeveel onderhoud je wilt uitvoeren.
Soorten lak
Heb je gekozen om jouw parket te lakken? Dan zijn er verschillende soorten lak waar je uit kan kiezen.
Vloerlak & parketlak
Vloerlak en parketlak is toch hetzelfde? Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, zien veel professionals wel een verschil. Met vloerlak wordt vaak lak die geschikt is voor zachte houtsoorten bedoeld. Lak voor op harde houtsoorten wordt dan parketlak genoemd. Vloerlak veert namelijk beter mee met het hout dan parketlak, zodat de lak niet breekt maar meebeweegt wanneer het hout belast wordt. Ga dus na van welke houtsoort jouw parketvloer gemaakt is zodat je de juiste lak kan kiezen.
1K of 2K?
Heb je parket van een harde houtsoort? Dan kies je dus voor een professionele parketlak. Deze is beschikbaar in zowel 1K als 2K variant. Een 2 componentenlak (2K) wordt extra slijtvast doordat je een verharder toevoegt aan de lak. Voor ruimtes die weinig worden belopen, zoals een slaapkamer of logeerkamer hoeft dit niet per se nodig te zijn. Een 1 componentenlak (1K) is vaak goedkoper en makkelijker te verwerken, omdat je geen componenten hoeft te mengen.
Wordt de ruimte wel zwaarder belast? Dan is het goed om te kiezen voor een 2K lak. De lak zal langer meegaan en is beter bestand tegen krassen, chemicaliën en slijtage. Voor de woonkamer, de trap en openbare ruimtes is een 2K lak dus al snel de beste keus!
Kies voor kwaliteit
Een goed afgewerkte parketvloer kan ontzettend lang meegaan. Kies daarom ook voor een goede vloer en goede afwerkingsproducten, zo blijft de vloer het langst mooi! Lees ook ons andere blog met een aantal tips om je parketvloer mooi te houden!